1.12.2013

Valokuvausvinkkejä

Pääsin mukaan Indiedaysin ja Olympuksen järjestämään valokuvauskampanjaan, jonka tarkoituksena on esitellä viisi valokuvaa ja kertoa niistä tietoja ja hieman vinkkejä.

Olin ihaillut Olympuksen Pen-sarjan kameroita muiden blogeista koko viime kevään ja kesän. Eräänä päivänä viime kesänä mulle kävi pieni vahinko ja pudotin aika vauhdilla mun ikivanhan järkkärin lattialle. Se oli uuden kameran paikka, eikä kauaa tarvinnut miettiä mikä olisi seuraava kamerani. Olin muutenkin pitkään kyttäillyt Olympuksen PEN Lite EPL-5 kameran hintoja ja Rajalalla oli silloin sellainen tarjous, kun osti kameran, sai 40-150mm zoomiobjektiivin ja wifi-muistikortin kaupan päälle. Tartuin tilaisuuteen, enkä ole kertaakaan katunut kameravalintaani. Päinvastoin, olen ollut tähän älyttömän tyytyväinen. Käväisin Helsingissä parisen viikoa sitten Matti Sulannon valokuvauskoulutuksessa ja jaan nyt teille tässä postauksessa hieman koulutuksen antia.

Sain ensimmäisen järjestelmäkamerani rippilahjaksi reilut viisi vuotta sitten, jolloin aloin tosissani opettelemaan kameran käyttöä. Manuaaliasetusten opettelu toi mielenkiintoa ja lisähaastetta valokuvausharrastukseen. Pikkuhiljaa aloin löytämään omaa tyyliäni valokuvauksessa ja näiden vuosien varrella olen kehittynyt tässä hommassa huomattavasti.

Mulla on tällä hetkellä käytössä tähän kameraan tuo 14-42mm perusobjektiivi, mikä tulee rungon mukana ja kaupanpäälliseksi saatu 40-150mm. Vähän myöhemmin ostin myös 45mm kiinteän objektiivin henkilökuvausta varten. Tällä hetkellä mulla on myös 9-18mm laajakulmaobjektiivi lainassa Olympukselta. 45mm objektiivin ostamisen jälkeen en oikeastaan ole pahemmin käyttänyt noita kahta ensimmäistä. Tykkään nimittäin kovasti tuon 45mm objektiivin valovoimaisuudesta. Mitä valovoimaisempi objektiivi, sitä pienempi syväterävyysalue on mahdollista saavuttaa. Syväterävyydellä tarkoitetaan kuvattavan kohteen ja taustan välistä terävyysaluetta, johon vaikuttaa aukon koko. Mitä pienempi f-luku, sitä suurempi aukko, jolloin on mahdollista häivyttää tausta epäteräväksi kuvattavasta kohteesta. Toisinpäin taas mitä suurempi f-luku, sitä pienempi aukko ja laajempi syväterävyysalue. Tämä lyhyen syväterävyysalueen käyttö on hyvin suosittua muun muassa henkilökuvauksessa. Tuossa 45mm objektiivissa suurin mahdollinen aukko on f/1.8, jonka valitsemalla saa nimenomaan kuvattavan kohteen erottumaan hyvin epäterävästä taustasta.

 Olympus EPL-5 + 45mm, f/1.8, valotusaika 1/4000, ISO-200

Seuraavaksi ajattelin kertoa lyhyesti mitä tarkoitetaan valotusajalla. Valotusaika, eli suljinaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan suljin kerää valoa kameran kennolle. Oikean suljinajan löytäminen vaatii harjoittelua. Suorassa keskipäivän auringonvalossa suljinaika saa olla todella lyhyt, kuten edellisessä kuvassa 1 neljästuhannesosasekuntia. Vanhassa järkkärissäni piti oikeastaan tietää suurinpiirtein millaisessa valossa mitenkin pitkä suljinaika on hyvä, mutta tässä PEN:issä on yksi todella helpottava ominaisuus tätä varten. Nimittäin digitaalinen näyttö, jonka avulla on helppo säätää valotusaika ja aukon koko kohdilleen ennen kuvan ottoa, ilman useita testikuvia. Aluksi vierastin hieman sitä, että kamerasta puuttuu kokonaan etsin (niitä kyllä saa sähköisenä, mutta hinta...), mutta nykyisin en edes muista sen olemassaoloa, kun on niin kätevää katsoa näytöltä kuvattavaa kohdetta.

Suljinaikaa saattaa joskus joutua pidentämään hämärien kuvausolosuhteiden vuoksi. Tässä tulee apuun kameran ISO-arvo, eli herkkyys. Herkkyys tarkoittaa sitä, miten kameran kenno reagoi siihen tulevaan valoon. Mitä korkeampi ISO-luku, sitä enemmän kenno ottaa valoa vastaan ja toisinpäin. Korkea ISO-arvo ei kuitenkaan ole aina hyvä juttu, sillä se tuo kuviin myös rakeisuutta. Itse pidän ISO-luvun usein mahdollisimman pienenä. Yökuvauksessa ja hämärässä arvoa on kuitenkin usein nostettava aika korkeaksi, jotta saadaan lyhennettyä hieman suljinaikaa ja vähentämään kuvan tärähtäneisyyttä.

Olympus EPL-5 + 9-18mm, f/4.0, valotusaika 1.6 sekuntia, ISO-2000

Oikeasti yllä olevaa kuvaa ottaessani ulkona oli lähes pilkkopimeää, mutta pidentämällä valotusaikaa ja nostamalla herkkyyttä kuvaan saadaan lisää valoa. Yöllä ja hämärällä kuvatessa tärkeä apuväline on kameran jalusta, jonka avulla saadaan estettyä kuvan heilahtaminen. Mulla on käytössä sellainen iskän ikivanha painava kolmijalka, mutta nykyisin ne tehdään hiilikuidusta tai alumiinista, niin painokin putoaa vain pariin kiloon. Sellaista parin kilon jalustaa olisikin ihan kiva kannella mukana, toisin kuin mun jalustaa, joka painaa varmaan lähemmäs kuusi kiloa..

Olympus EPL-5 + 9-18mm, f/4.0, valotusaika 1/640, ISO-400

Tämän 9-18mm lainaobjektiivin kanssa on kiva kuvata maisemia sen laajan kuvakulman vuoksi. Olen aivan ihastunut tähän objektiiviin ja tämän kanssa saa loistavasti taltioitua laajankin maiseman. Testailin tätä myös edellisessä postauksessa (click) asukuvaukseen ja laajakulma antaa myös kivaa vaihtelua siihen. 

Olympus EPL-5 + 45mm, f/1.8, valotusaika 1/400, ISO-250

Asukuvauksessa on mun mielestä kiva tehdä silloin tällöin jotain muutakin, kuin seistä pönöttää paikallaan. Istumalla tai nojaamalla johonkin kuvasta tulee heti mielenkiintoisempi. Myös kuvakulmalla on merkitystä. Yllä oleva kuva on otettu aavistuksen alempaa, missä kohde sijaitsee. Ihmisiä kuvatessa kamera kannattaa yleensäkin tuoda mahdollisimman samalle tasolle, missä kuvattava kohde on, jotta vältyttäisiin vääristymiltä. Itse tykkään, että asukuvat otetaan suurinpiirtein vyötäröni korkeudelta, kuitenkaan ei liian alhaalta, ettei kuvissa näy ei-toivottuja kaksareita sun muuta. Kuvien sommittelu on myös hyvä hahmottaa. Jos pään yläpuolelle tai toisaalta jalkojen alapuolelle jaa hirveästi tyhjää tilaa, se näyttää vähän hassulta. Ihmisiä kuvatessa pyrin rajaamaan kuvan yleensä mahdollisimman tiukaksi pään ja jalkojen väliin. Yleensä musta kuvia ottavat saavat tarkat ohjeet, mistä kohtaa täytyy ottaa kuva ja mitä näkyä taustalla, miltä korkeudelta jne. Säädän aina itse valmiiksi kameran ennen asukuvien ottamista.

Olympus EPL-5 + 45mm, f/1.8, valotusaika 1/100, ISO-200

Mun mielestä paras valokuvausvinkki on ehdottomasti kameraan ja sen ominaisuuksiin tutustuminen. Kokeilemalla oppii parhaiten ja itse suosittelen täysin manuaaliasetusten käytön opettelua. Toiseksi tietysti on hyvä kuljettaa kameraa mukana kaikkialle. Monet kaverini ihmettelivät, miksi jaksan raahata kameran mukaan aina festareille tai mökkireissuille tai mihin ikinä mennäänkään. No siksi, että hienoja kuvia on kiva katsella jälkikäteen ja muistella niitä hauskoja hetkiä, vaikka sen kameran raahaminen mukana tuntuukin joskus hieman työläältä. Kuitenkin tämä PEN-sarja on tosi kätevä pienen kokonsa, mutta sitäkin paremman laatunsa vuoksi ja siksi helppo kantaa mukana. Jopa mun iskä, joka kuvaa työnsä puolesta sen tasoisilla järkkäreillä, ettei mullakaan ole asiaa niihin, niin totesi tämän mun kamerani erittäin toimivaksi. Jes!

Olympuksen kampanjasivulla on meneillään kilpailu, jossa voi voittaa Olympuksen PEN mini-järkkärin. Sivulta löytyy myös lisää hyvä vinkkejä valokuvaukseen. Tästä pääset osallistumaan kilpailuun, joko tykkäämällä lempparikuvastasi, tai jakamalla oman kuvausvinkkisi.

-Sara

8 kommenttia:

 1. tosi kiinnostava postaus (-: upeita kuvia, etenkin viimeinen !

  VastaaPoista
 2. Mun tekisi niiiiin kovin mieli ostaa toi sama kamera kun sulla on, olen himoinnut sitä koko syksyn :D Ja tietty toi 45mm objektiivi pitäisi myös saada.. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi muuta sanoa, kuin että suosittelen vilpittömästi! Kynnys ottaa kamera mukaansa pienenee huomattavasti ja tässä on niin paljon hyviä ominaisuuksia, että mietin jaksaisinko vääntää pelkästä kamerasta oman postauksensa :) kiitos :-))

   Poista
 3. Kylläpä on hienoja kuvia, nämä ja monet muutkin! Nuorempana kuvailin paljonkin, mutta nyt on vähän hiipunut tuo harrastus. Mutta kipinä alkaa pikku hiljaa taas herätä henkiin ... tämä kamera ainakin näyttää hyvin toimivan. Minulla on nimittäin kameran osto edessä, ennen kuin harrastuksen voi aloittaa ;). Iloista päivää toivoopi Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon :) Tämä kyseinen kamera on kyllä todella näppärä, joten kannattaa harkita tätä yhtenä vaihtoehtona :) Kiitos ja samoin sulle!

   Poista
 4. Hei tuosta festarille viemisestä, saako näitä pen sarjan kameroita viedä festareille ? :O Vai iskevätkö ovelta ettei saa kameraa viedä koska on järjestelmäkamera? :)

  VastaaPoista